Best Movie Forum
Registrujte se na Best Movie Forumu, čeka vas mnogo zanimljivih i korisnih stvari.

Uzivaj u druzenju,gledanju i skidanju stranih filmova i serija...mozete naci i veliki broj pc programa za download... Ucestvujte aktivno na forumu (pisite, pocnite nove teme...), jer se aktivnost nagradjuje!!!

Editujte svoj profil jer se svake nedelje proglasava ime za najlepseg i najsasavijeg profila na forumu! Smile

REGISTRACIJA je veoma brza i jednostavna, samo unesite podatke, ULOGUJTE se i uživajte......

Vaš BestMovie Tim!!!


Best Movie Forum - Filmovi, Serije, Igre...
 
PrijemKalendarGalerijaČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi
Dobrodosli na Best Movie Forum!!! Uzivaj u druzenju,gledanju i skidanju stranih filmova i serija...budite aktivni jer se aktivnost nagradjuje!!! Editujte svoj profil jer se svake nedelje proglasava ime za najlepseg i najsasavijeg profila na forumu! Smile Registrujte se na Best Movie Forumu, čeka vas mnogo zanimljivih i korisnih stvari!!!

Delite | 
 

 Spontano sagorevanje ljudi!

Ići dole 
AutorPoruka
Pesoholicar
Admin
Admin
Pesoholicar

Broj poruka : 1941
Points : 9184
Datum upisa : 04.07.2011
Godina : 33
Lokacija : Leskovac

PočaljiNaslov: Spontano sagorevanje ljudi!   Čet Sep 15, 2011 1:13 am

Spontano sagorevanje ljudi!

Drugog jula 1951. godine u američkom gradu Sent Piterzburgu na Floridi u stanu sezdesetosmogodisnje udovice Meri Rizer nađeni su njeni ugljenisani ostaci. Od zrtve je, s izuzetkom leve noge, ostala samo hrpa pepela, ali plamen pri tom gotovo nije ni dotakao nametaj ili bilo koji drugi predmet u stanu.
Uprkos naporima policije, vatrogasaca, stručnjaka, osiguravajućeg drustva, patologa i FBI, godinu dana posle nesreće Kes Berdis, detektiv policije Sent Piterzburga, bio je prinuđen da da sledeću izjavu:
- Istraga nije utvrdila nista sto bi moglo da, van svake sumnje, ukaxe na to sta se uistinu dogodilo. Slučaj ostaje otvoren.

Papuča od crnog satena

Sled događaja, inače, izgleda ovako. Meri Rizer je poslepodne 1. jula 1951. provela u kući svog sina. Rekla mu je kako će te večeri uzeti dve pilule za spavanje jer zeli da se dobro odmori. U pola devet uveče, vratila se kući.
Poslednja osoba koja je Rizerovu videla zivu bila je njena gazdarica Pensi Karpenter koja je oko devet sati nakratko porazgovarala sa svojom stanarkom. Ova je na sebi imala kućnu haljinu, spavaćicu i crne kućne papuče od satena. Sedela je udobno zavaljena u fotelji i pusila.
Kada se sutradan probudila u pet ujutru, Pensi Karpenter je osetila miris dima, ali se zbog toga nije preterano uzbudila jer se često desavalo da se pumpa za vodu u garazi pregreje. Ustala je, isključila pumpu i vratila se u krevet. Sat kasnije digla se da uzme novine koje je raznosač ostavio pred vratima. Dim se vise nije osećao.
U osam sati postar je doneo telegram za Meri Rizer. Gospođa Karpenter je potpisala prijemnicu i krenula da ga preda stanarki. Uhvatila se za kvaku na vratima njenog stana i smesta povukla ruku. Kvaka je bila usijana. Uplasena, Karpenterova je počela da doziva upomoć. Čuli su je moleri koji su radili u susedstvu i smesta dotrčali. Jedan od njih je otvorio vrata. Zapahnuo ga je talas vrelog vazduha, ali je ipak usao u stan. Zagledao je svaki kutak, ali nigde nije video Meri Rizer. U stanu je bilo nesto malo dima, ali, s izuzetkom plamena koji je zahvatio pregradu između kuhinje i dnevnog boravka, nigde nije bilo vatre.
Na mesto nesreće ubrzo su stigli vatrogasci koji su običnom ručnom pumpom ugasili plamen koji je zahvatio pregradu. Uviđaj je izvrsio brigadir Grifit, a ono sto je ustanovio bilo je do te mere zapanjujuće da mu se na trenutke činilo kako gubi razum.
Na sredini sobe jedan deo poda, kruznog oblika, prečnika oko metar i dvadeset centimetara, bio je potpuno ugljenisan. Unutar ovog kruga brigadir Grifit otkrio je stravične ostatke ljudskog tela: ugljenisanu jetru prilepljenu za komadić kičmenog stuba, minijaturnu lobanju, deo noge od kolena do stopala na kome se jos nalazila papuča od crnog satena i gomila pepela.

Sta je otkrio FBI?

Uviđaj je zatim preuzeo istrazni sudija Edvard Silk koji je proučio ostatke Meri Rizer i detaljno pregledao čitav stan. Mada ga je mnogo toga u ovom slučaju zbunjivalo, na kraju je zaključio kako je smrt izazvana nesrećnim slučajem. Pepeo, sićusna lobanja i noga sa satenskom papučom preneseni su ambulantnim kolima u mrtvačnicu gradske bolnice.
Otvorena je istraga u kojoj su učestvovali policija, vatrogasci, sudski vestaci i stručnjaci raznoraznih oblasti. Svi oni suočili su se sa istom neobjasnjivom činjenicom: da bi se ljudsko telo pretvorilo u pepeo, potrebna je izuzetno visoka temperatura, svakako ne ona koja se razvije pri "običnom" pozaru. Kako je onda moguće da od Meri Rizer nije ostalo gotovo nista a da, s izuzetkom pregrade i fotelje u kojoj je sedela, plamen nije zahvatio gotovo nista drugo u stanu?
Slučaj je jos vise zapetljao niz u najmanju ruku neobičnih pojedinosti. Kao prvo, tavanica, zavese i zidovi sobe bili su prekriveni nekavim lepljivim i smrdljivim garom , ali samo na visini od preko 120cm. Ispod te visine na njima nije bilo nikakvih tragova vatre. Tapete u blizini fotelje neznatno su pozutele, ali zato deo tepiha na kome je ona stajala ni na jednom mestu nije čak ni nagoreo.
Zidno ogledalo udaljeno 3,5m od mesta na kome su nađeni ostaci Meri Rizer je naprslo, verovatno od toplote. Plastični utičaki i prekidači za struju koji su se nalazili na visini većoj od 120cm su se istopili, ali osigurači i pored toga nisu iskočili, pa je u stanu i dalje bilo struje. Utikači blize podu ostali su neostećeni.
Kazaljke električnog budilnika priključenog na jedan od izgorelih utikača zaustavile su se na 4 časa i 20 minuta... Ali taj isti budilnik proradio je kada su ga priključili na jedan od neostećenih utikača u sobi. Novine i časopisi na obliznjem stočiću, kao i lako zapaljivi mebl-?tof i tapacirung na susednoj fotelji na razvlačenje takođe se nisu zapalili.
Suočena sa zagonetkom koju sama nikako nije bila u stanju da resi, policija Sent Piterzburga obratila se FBI za pomoć. Laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno je da je telo zrtve sa početnih 79 spalo na manje od 5kg tezine. U konačnom izvestaju FBI stajalo je kako pozar nije izazvala nijedna poznata hemijska supstanca ili zapaljiva materija. Izveztaj se zavrzavao zaključkom da je slučaj Meri Rizer "neobičan i neverovatan".

Tri zagonetke za profesora Krogmana

Istrazi povodom zagonetne smrti Meri Rizer priključio se, između ostalih, i poznati stručnjak za opekotine profesor Krogman koji je prvo odbacio pretpostavku da je vatru izazvala munja. U noći kada se nesreća dogodila na nebu iznad Sent Piterzburga nije bilo ni oblačka, a kamoli grmljavine.
Drugi mogući uzrok nesreće mogle su da budu pilule za spavanje koje je zrtva popila te večeri. Sasvim je moguće da su sedativi osamutili Rizerovu i da zato nije primetila da joj je cigareta ispala na spavaćicu ili fotelju. Samo, ni u spavaćici ni u fotelji nije bilo dovoljno materijala za vatru čija bi temperatura bila dovoljno visoka da ljudsko telo pretvori u pepeo. Sva ispitivanja koja je profesor jos ranije izveo na pacovima i lesevima potvrđivala su isto: ljudske kosti pretvaraju se u pepeo tek na temperaturi visoj od 2000?C. A to je temperatura "pri kojoj bi se zapalilo, izgorelo, ugljenisalo i bilo unisteno sve sto se nađe unutar jednog poprilično velikog prečnika udaljenosti".
Zagonetku za sebe predstavljala je sačuvana leva noga sa satenskom papučom. Tokom istrage ispostavilo se da je Meri Rizer imala običaj da ispruzi levu nogu dok sedi jer joj je ova često trnula. Plamen nije zahvatio ovaj deo tela bez sumnje zato sto se nasao izvan ovog tajanstvenog prečnika od 120cm unutar koga je ostatak Meri Rizer pretvoren u pepeo.
U obzir je uzeta i mogućnost da je pozar izazvan kvarom na električnim instalacijama, ali u tom slučaju bi osigurači svakako poiskakali.
Najzad, razmotrene su i mogućnosti da se radi o ubistvu ili samoubistvu. Obe pretpostavke odbačene su u nedostatku motiva, ali i zato sto je u oba slučaja ostajala ista nedoumica: kako je jedno ili drugo moglo "tehnički" da se izvede (odnosno, kako su ubica ili samoubica mogli da obezbede temperaturu od 2000?C kakva nastaje samo u hermetički zatvorenim pećima krematorijuma)?
Sto se profesora Krogmana tiče, njega je, između ostalog, posebno zbunjivalo stanje u kome se nalazila lobanja zrtve. "... U slučajevima kada je telo ugljenisano ne desava se da se glava smezura ili simetrično skupi do veličine visestruko manje od prirodne. Pod dejstvom toplote koja je dovoljna za unistenje mekih tkiva, lobanja eksplodira. Meni nisu poznati izuzeci ovog pravila. Nikada nisam video da se lobanja do te mere smanji niti imao slučaj da telo izgori na ovakav način."
Kao i drugi pre njega, na kraju je i profesor morao da prizna poraz. U izvestaju koji je podneo sefu policije Rajhartu napisao je: "Sto puta sam sebi postavljao pitanje kako je moguće da je Meri Rizer unistena tako temeljno da su nestale čak i kosti, a da su i pored toga predmeti u njenoj okolini ostali nedirnuti."
Slučaj Meri Rizer jos je nerasvetljen.

Sta kaze nauka?

Ima onih koji veruju da je slučaj Meri Rizer skolski primer takozvanog spontanog sagorevanja, pojave da se ljudsko telo zapali samo od sebe i izgori, a da pri tom nije doslo u dodir ni sa kakvim spoljasnjim izvorom toplote. Zvanična nauka odbacuje mogućnost ovakve prirodne pojave iz prostog razloga sto joj nije poznat fizioloski proces kojim bi ona mogla da se objasni. Najmanje je jasno kako bi telo moglo samo od sebe da razvije temperaturu od preko 2000?C, koliko je potrebno da bi se pretvorilo u pepeo.
I pored toga, u poslednjih 400 godina zabelezeno je i potanko opisano preko 200 slučajeva spontanog sagorevanja koji su, pogotovu u novije vreme, često na posredan način potkrepljivani izjavama svedoka, sudskih vestaka i patologa. Mada čak ni oni koji veruju da je spontano sagorevanje moguće nemaju konačan odgovor na pitanje "kako?".
S tim u vezi iznete su brojne pretpostavke. Najčesće se navodi sledeće:
- crevni gasovi su zapaljivi;
- u lesevima se stvara gas koji je zapaljiv;
- izvesni hemijski elementi i jedinjenja u dodiru s vazduhommogu da se zapale sami od sebe (to, primera radi, vazi za fosfor koji je jedan od sastojaka ljudskog organizma);
- izvesne hemijske supstance koje su same po sebi bezopasne mogu u dodiru sa drugim da stvore eksplozivna jedinjenja;
- masti i ulja kojih u ljudskom organizmu ima u izobilju mogu, pod izvesnim uslovima, da se pretvore u prvoklasno gorivo;
- statički elektricitet stvara varnice koje, opet pod izvesnim uslovima, mogu da zapale ljudsko telo.
Pri vrhu top-liste mogućih uzročnika nalaze se jos i loptaste munje, obične munje, ultrazvuci, laserski zraci, mikrotalasna zračenja i geomagnetna plima. Ni jedna od navedenih pretpostavki, međutim, ne nudi objasnjenje kako deluju ove pojave.
U moru protivteza vredi zabeleziti onu po kojoj je neshvatljivo kako bi ljudsko telo koje je sastavljeno od 75% vode i relativno malog procenta masnog tkiva moglo da se zapali (prostije rečeno, ljudsko telo je neka vrsta prirodnog protivpozarnog hidranta).
U ovoj borbi misljenja bilo je i niskih udaraca. U takve spada onaj koji je pao 22. IV 1905. kada je časopis "Američka medicina" objavio kako "od ukupnog broja svih poznatih slučajeva gotovo polovina potiče sa tla neurotične Francuske."

_________________

"You wanna play?"
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://bestmovie.serbianforum.info
 
Spontano sagorevanje ljudi!
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Ko su ljudi koje volimo?
» Ljudi koji prose
» Jesu li svi ljudi lepi?, Sta je zapravo ''ono nesto''?
» Neki ljudi zaborave snove, zbog zivota'
» Zasto ljudi mrze sve one koji ne misle kao Vi

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Best Movie Forum :: Zanimljivosti, Sport, Diskusije, Novosti... :: Misterije :: + Misterije Sveta --
Skoči na: